Rzeżucha czy rzerzucha? Która forma jest poprawna? Jak należy napisać podany wyraz? Nietrudno zauważyć, że jego pisownia jest wyjątkowo kłopotliwa. Z całą pewnością warto więc dowiedzieć, jak zapisać to trudne pod względem ortograficznym słowo. Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości z tym związane.
Rzeżucha czy rzerzucha – jak to poprawnie napisać?
Jedyna poprawna forma to: RZEŻUCHA
Nie ulega żadnej wątpliwości, że podany wyraz piszemy przez rz (na pierwszym miejscu) i przez ż (w środku). Każda inna wersja zapisu będzie oznaczała popełnienie błędu, a błędów – jak wiadomo – lepiej jest unikać.
Przykłady użycia:
Rzeżucha jest bardzo zdrowa – to prawdziwa skarbnica witaminy C.
Zasadziłem wczoraj rzeżuchę.
Uwielbiam kanapki z rzeżuchą.
Zapach rzeżuchy jest dla mnie nieznośny.
Nietrudno też zauważyć, że omawiany wyraz może przysporzyć nam sporo trudności. Jego pisownia jest bowiem bardzo kłopotliwa. Nie ma też w tym przypadku żadnej jasnej i jednoznacznej reguły ortograficznej, do której można by się odnieść. Niewiele też daje odwołanie do pochodzenia słowa, ponieważ jego etymologia nie jest do końca znana. Niekiedy uważa się, że wyraz RZEŻUCHA pochodzi od czasownika rzezać (ciąć), innym razem jako źródło wskazuje się czasownik żreć (szczypać). Co ciekawe, niegdyś słowo zapisywane było jako rzerzucha – i pewnie tak byłoby prościej.
Łatwo również dostrzec, że kłopoty z zapisem nie kończą się na dość skomplikowanej pisowni rz i ż. Należy także zapamiętać, że omawiany wyraz pisze się przez u (tzw. u otwarte) i ch.
Rzeżucha czy rzerzucha – którą formę wybrać?
Nie pozostaje więc nic innego jak zapamiętać pisownię podanego wyrazu. Ale warto również wiedzieć, jakie jest dokładne jego znaczenie.
RZEŻUCHA to drobna roślina zielona należąca do rodziny kapustowatych. Wyróżnia się bardzo charakterystycznym smakiem – jest pieprzna, lekko pikantna. Ma również dość specyficzny aromat. Jej zalety doceniali już ponoć starożytni. Nie ma się zresztą czemu dziwić, bo poza walorami smakowymi stanowi bogate źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. W Polsce RZEŻUCHA tradycyjnie siana jest w okolicach Wielkanocy, służy potem jako ozdoba świątecznego stołu.